Welke richting uit met mijn blog? + mijn mening over Instagram

Date
jul, 05, 2018

Ben ik weeer, na maanden zonder nieuwe blogposts. Onlangs kreeg ik een herinnering van de host van mijn blog om het abonnement te verlengen en dus opnieuw te betalen. Dat je moet betalen voor iets waar je niet bepaald tijd aan besteedt, dat zet aan het denken. En zo zit ik nu dit artikel te typen. Terwijl ik mijn vingers zo vlot over het toetsenbord zie bewegen, weet ik dat dit is wat ik leuk vind. Ik zie het wel vaker voorbij komen, artikels waarin de blogger in kwestie reflecteert over het bestaan als blogger. De conclusies zijn niet altijd positief maar in mijn geval wel. Over Instagram lees je nog meer meningen dan over blogs. De terugkerende frustraties zijn vrijwel altijd meer dan terecht en ook ik ben mijn weg kwijt op die nochtans heel leuke app. Lees zeker verder om te weten te komen hoe ik hier mee omga. 🙂 

Onlangs kreeg ik een mailtje in mijn mailbox dat me eraan herinnerde dat ik binnenkort weer zal betalen om mijn domeinnaam te behouden. En dat terwijl ik al meer dan drie maanden geen blogpost meer plaatste. De vraag “wil ik nog bloggen?” wordt snel beantwoord met een luide “jaaa!”. Maar waarover ik wil schrijven, dat is een ander paar mouwen…

It’s a knot, met alle verzamelde herinneringen, gedachten, tips, receptjes én de lay-out, is mijn project. Nu het zomervakantie is en er geen papers moeten geschreven worden noch voor examens moet gestudeerd worden, is het tijd om te investeren in deze blog. Ideeën vinden is echter niet het grootste probleem, tevreden zijn met wat ik schrijf is een andere zaak. Ten eerste ben ik vrij kritisch voor mezelf, zeker voor de dingen die ik echt goed wil kunnen, waaronder schrijven dus. Ten tweede ben ik nog niet tot het punt gekomen dat ik me niets aantrek van wat anderen denken over wat ik doe of schrijf. Wanneer ik een blogpost typ, zéker zo eentje als deze, bedenk ik vanuit alle hoeken kritiek. En nu weet ik ook wel dat kritiek opbouwend kan zijn en andere meningen ook belang hebben maar het blijft me tegenhouden. Als blogger wil je niet tegengehouden worden om de content te creëren die je zelf voor ogen hebt en geweldig vindt. Dat is met andere woorden echt iets wat ik moet leren loslaten als ik van dit internetplekje iets wil maken.

Nu jullie dat weten, kunnen we weer verder met It’s a knot. YES!

Wat Instagram beseft, tja… Ze hebben het plezier wat verpest met dat algoritme, he. We zitten daar nu al een hele tijd mee opgescheept en nog steeds zie ik bijna dagelijks in een caption of een story frustratie of algorithm checks voorbijkomen. Dat influencers die via Instagram hun geld (willen) verdienen er op die manier mee omgaan, begrijp ik heel goed. Ikzelf wil me er niet druk in maken, niet op die manier. Dat gezegd zijnde ben ik wel teleurgesteld wanneer een foto weinig likes krijgt omdat ik niet op een “goed uur” mijn foto postte (want zeg nu zelf, we zitten allemaal gedurende heel de dag te scrollen) of omdat het niet helemaal voldoet aan de onbewust ontwikkelde aesthetic requirements on the gram. In alle eerlijkheid vind ik dat ronduit vervelend. Nog vervelender vind ik mezelf omdat ik er zoveel om geef. Al is dat ook weer niet heel gek. Ik steek er tenslotte moeite in. Uiteindelijk willen we appreciatie voor hetgeen we zelf gemaakt hebben en mooi vinden, toch?

De ene dag denk ik “kunnen we niet gewoon allemaal Instagram weer beschouwen als een verzamelplaats voor leuke herinneringen?”. De volgende dag wil ik er dan weer echt voor gaan en er moeite met een grote M in stoppen. Voor mij persoonlijk is de balans tussen die twee waar ik zou willen en moeten zijn. And I’m slowly getting there. Ik amuseer me (klinkt een beetje gek maar dat creatieve proces vind ik oprecht leuk) met apps als VSCO, InShot, Unfold,… Daarnaast wil ik op Instagram niet alleen mijn -al zeg ik het zelf- heerlijke ontbijtjes delen of die ene keer dat ik eens (goed) op de foto sta. Nee, ook herinneringen met vriendinnen, familie en Abel moeten vastgelegd worden. Op die creatieve manier dan. Zo kan ik het leuk houden. Vandaar ook dat zinnetje in mijn bio: “document the moments you feel most in love with yourself”.

Herinner je je wat ik hierboven schreef over blogposts goed genoeg vinden en loslaten dat anderen er meningen over zullen vormen? Dat geldt evengoed voor Instagram. Ook hier is het weer een proces van relativeren en loslaten. Want wat is het belangrijkst? Dat je volgers op Instagram je leuk vinden of dat je weer een geweldig weekend met vriendinnen had en je familie gezond is? Juist ja. 😉

Wat is jouw mening over bloggen en Instagram anno 2018?

Sincerely yours,

Stefanie

11 Comments

 1. Beantwoorden

  Marthistique

  9 juli 2018

  Ik snap echt alle struggles die je hier beschrijft en heb er soms ook last van, maar gewoon blijven doen wat je leuk vindt!! Ik vind je blogposts altijd superleuk & ik ga je ook meteen even volgen op Instagram! X

  • Beantwoorden

   itsaknotstefanie

   15 juli 2018

   Yes, dat vind ik ook het beste motto! Zolang we er zelf maar plezier uit halen 😀 Dikke dankjewel! X

 2. Beantwoorden

  gentillinne

  9 juli 2018

  Zo fijn dat er nog eens een post online staat, hihi! (klein lachje toen ik het zag verschijnen!!) Ik kan helemaal begrijpen wat je zegt over het bloggen en Instagram. Ik herken mezelf vooral in je frustraties over Instagram, we zijn allemaal te veel gefocust op de likes enzo (ik betrapte mezelf er daarnet nog op dat ik constant keek hoeveel likes mijn nieuwe foto al heeft, *shame*). Maar je hebt helemaal gelijk, Instagram blijft iets om gewoon herinneringen op te delen, waar je jezelf goed bij voelt! I’m in with the positive vibe, en ik blijf je uiteraard trouw volgen! 😉 XXX

  • Beantwoorden

   itsaknotstefanie

   15 juli 2018

   Dankjewel voor de lieve woorden, Inne ♥

 3. Beantwoorden

  Mei Qi

  24 juli 2018

  Ik herken het zo erg! En ik heb weleens een instagram post verwijderd, omdat ik er uiteindelijk niet blij mee was. Hetzelfde geld voor posts. Zo stom eigenlijk, want waarom moet het zo perfect zijn?

  • Beantwoorden

   itsaknotstefanie

   30 juli 2018

   Daar ben ik ook ‘schuldig’ aan! Perfectie bestaat niet maar het kan natuurlijk wel dat je niet tevreden bent met wat je online zet en dan is het ook helemaal je eigen keuze om dit weg te halen. Zolang het maar echt je eigen keuze is. ♥

 4. Beantwoorden

  laura

  26 juli 2018

  Ik vind echt hetzelfde! Vooral de herinneringen die je dan kan vastleggen en plaatsen op Insta vind ik het leukst.

  • Beantwoorden

   itsaknotstefanie

   30 juli 2018

   Laten we dat dan maar gewoon doen. ♥

 5. Beantwoorden

  kusjevanlien

  7 november 2018

  Ik ben het volkomen helemaal met je eens. Sorry dat ik uit het niks zo op je blog beland en mijn mening geef, maar ik was net zelf mijn frustraties over instagram aan het beschrijven en ik vind de manier waarop jij het brengt top! Je hebt volkomen gelijk! Ik hou trouwens van je schrijfstijl!
  Liefs!

  • Beantwoorden

   itsaknotstefanie

   27 november 2018

   Dankjewel voor de fijne complimentjes! Ik vind het juist heel speciaal dat je nog op dit artikel terecht bent gekomen en de tijd hebt genomen om het te lezen. 😀

 6. Beantwoorden

  Kilien Natens

  24 september 2019

  Vooral je frustraties over Instagram zijn ZO BELACHELIJK HERKENBAAR. Ik heb er zelf al meerdere posts aan besteed!

Leave a comment

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.