“Ik droom al sinds mijn zesde van een eigen boek”

· De boekenbeursdroom van Nash ·

Date
nov, 08, 2019

Nina ‘Nash’ De Preter (17) uit Antwerpen schrijft poëzie en wil ooit met een eigen boek op de Boekenbeurs staan

Het laatste weekend van de Boekenbeurs staat alweer voor de deur. De herfstvakantie bracht dit jaar minder bezoekers met zich mee maar die bezoekers kochten wel meer boeken dan andere jaren het geval was. De aanwezige auteurs worden dus beloond. Het brengt echter niet alleen financieel iets op, voor velen is het een droom om op de Boekenbeurs hun lezers te ontmoeten en hun eigen boek te signeren. Voor Nash kwam deze droom nog niet uit, maar ooit staat die*op de Boekenbeurs te pronken met een eigen poëziebundel. Aan motivatie en inspiratie heeft deze jonge creatieveling alvast geen gebrek.  

Hoe meer mensen zich aangesproken voelen door hun woorden, hoe liever. “Mijn poëzie gaat over dingen die ik voel, zie of meemaak. Ik probeer wel om het mysterieus genoeg te houden zodat alleen mensen die me écht kennen, weten waarover het precies gaat, maar ook andere mensen het kunnen toepassen op hun eigen ervaringen”, vertelt Nash. “Ik probeer op zo’n manier te schrijven dat mensen het kunnen toepassen op wat er in hun eigen leven gebeurt. Als iemand ergens mee zit en die persoon kan zich vinden in wat ik schrijf, dan ben ik tevreden.”

Het schrijfproces van een 17-jarige

Nash noemt zichzelf een heel gevoelig en emotioneel persoon. “Ik voel alles altijd veel extremer dan anderen en schrijven is mijn manier om dat te uiten.” Schrijven doet die bovendien altijd en overal, gewoon in de notitie-app van hun smartphone. Intussen heeft Nash een heleboel  notities verzameld vol willekeurige woorden die die hoort en mooi vindt. Later, meestal ’s avonds wanneer die eigenlijk zou moeten slapen, vormt die de woorden om in zinnen. Al hangt dat schrijfproces ook af van de situatie: “Soms schrijf ik een aantal woorden op die ik dan probeer te verwerken , andere keren heb ik een bepaald gevoel of is er iets gebeurd en moet ik dat kwijt. Dan schrijf ik precies op wat ik voel. Vervolgens verwijder of vervang ik alle woorden die te veel details geven. Op die manier wil ik de teksten vager maken. Soms zijn het gedichten, sommige rijmen en nog andere zijn doorlopende teksten. Het gebeurt ook wel dat ik begin met een lege notitie, nadenk en gewoon typ wat in me opkomt. Daarnaast experimenteer ik ook met de vorm van de stukken opdat ik mijn gevoel kan volgen”, voegt die nog toe.

“Als iemand ergens mee zit en die persoon kan zich vinden in wat ik schrijf, dan ben ik tevreden.”

De boekenbeursdroom

“Ik schrijf sinds ik zes jaar oud was en sindsdien is het mijn grootste droom om met een eigen boek op de Boekenbeurs te staan. Ik ben een jaar geleden begonnen met mijn poëzie in mijn notitie-app te zetten in plaats van op losse papieren die ik toch verlies. Mijn plan is om al die poëzie te overlopen en een volgorde te bepalen die voor mij goed voelt. Tussendoor zou ik wel blijven schrijven. Ik heb ook al een idee van hoe het boek er uiteindelijk moet uitzien. Liefst wil ik de teksten aanvullen met mijn eigen illustraties. Maar een uitgeverij contacteren? Nee, dat heb ik nog niet gedaan.” Er is ook niet meteen een Vlaamse auteur waar Nash graag naast zou zitten tijdens de Boekenbeurs. Voor hen is het belangrijk om ruimdenkende auteurs te ontmoeten. Mensen zijn volgens hen pas interessant als ze dieper nadenken over wat ze schrijven in plaats van zomaar iets te publiceren voor jongeren. Een echt voorbeeld heeft Nash dan ook niet. Die wil vooral iets anders doen dan de anderen. “Ik wil vooral iets anders schrijven dan wat hier in België verschijnt. Rupi Kaur en Dodie zijn mijn grootste voorbeelden”, merkt Nash nog op.

Artistieke duizendpoot

Naast schrijven, schilderen, tekenen en muziek maken, volgt deze 17-jarige creatieveling een bijzonder onderwijstraject. Na problemen met hun mentale gezondheid, behaalt Nash nu hun diploma secundair onderwijs via de examencommissie. Tegelijk volgt die de opleiding multimedia-operator van het volwassenenonderwijs. En wat dan met hun artistieke kant? Dat is hun passie. Bovendien wil Nash na dit jaar filosofie of psychologie studeren, uit interesse en om die creativiteit te bevorderen. Gemotiveerd, creatief en nieuwsgierig: de drie ingrediënten voor een succesvolle poëzieschrijver.

-STEFANIE

*Die, hen en hun zijn de equivalenten van respectievelijk hij/zij, hem/haar en zijn/haar.  

31 oktober 2019
27 november 2019

Leave a comment

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.