Focus

Date
jan, 27, 2020

Er zijn zo van die uitspraken die hun doel bereiken en blijven hangen. “Ze zijn allemaal net zo onzeker als jij” is daar een voorbeeld van. Mijn goed voornemen om vanaf 2020 op mezelf te focussen was nog geen tien dagen oud en ik moest er al aan herinnerd worden.  

De uitspraak was er een van mijn vriend. Ik zat weer in zo’n benarde situatie dat zelfs emoji’s en misplaatste leestekens inwerken op mijn zelfbeeld. Maar het is waar, iedereen heeft zijn onzekerheden, twijfels en zorgen. Telkens ik mezelf op deze vermoeiende gedachten betrap, wijt ik dat aan mijn faalangst. De laatste maanden werd die angst alleen maar getriggerd. Het constante gevoel van niet genoeg te werken en niet genoeg te zijn. Voortdurende twijfels. Mijn hobby werd mijn studie en plots hangt er vanalles af van wat ik schrijf. Waar mijn omgeving mij de laatste jaren mee kenmerkte – een schrijftalent – was plots niet meer bijzonder. Ik ben niet de enige en ben dat nooit geweest. 

Focussen op mezelf vraagt om een plaats voor die faalangst. Ik moet het een plaats geven en het vervolgens beetje bij beetje laten afbrokkelen. Flauw van vermoeidheid, van stress, van het gebrek aan aan mezelf gegunde rust, viel ik op de grond. Ergens in november, op een van de drukste momenten van het semester. Er was maar één conclusie mogelijk: doe eens kalm! En wanneer mijn agenda daar niet voor zorgt, zorg ik er zelf voor. Toen ik mezelf luidop hoorde zeggen dat “ik vooral een goede journaliste wil worden en een onderscheiding niet het belangrijkste is”, wist ik dat ik het ook kan. Uitspraken doen die blijven hangen. Tegenslagen verwerken zal misschien nooit mijn specialiteit zijn, maar relativeren valt te leren. Zachter zijn voor mezelf is belangrijker dan eender welke verwachting die een ander ooit van mij zou hebben. Ik weet dat. We weten zoveel. De praktijk kan alleen nogal tegenvallen.

 

Foto: Olesia Misty via Unsplash

Leave a comment

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

the stories
about stefanie & the stories she wrote

Hi there! Welkom op the stories she wrote. Ik, Stefanie, ben een 23-jarige politicologe die nog een jaartje journalistiek studeert in Antwerpen. Van (verhalen) schrijven wil ik dan ook mijn beroep maken en oefenen doe ik op deze blog. Je zal hier artikels vinden over allerlei onderwerpen maar vooral artikels die ik zelf ook graag zou lezen, dat lijkt me fair. ;) Veel leesplezier!

    Subscribe

    contact

    wil je me iets vertellen of vragen? stuur dan gerust een mailtje naar stefanie@thestoriesshewrote.com ♡