Zelfbeeld – the stories we wrote

Date
okt, 15, 2019

“Gedraag je vanaf nu als een journalist”, zei de prof. Dus nam ik pen en papier mee naar het Grote Generatie Gesprek van Charlie magazine. Maar voor één onderwerp had ik geen notities nodig, de indrukken kwamen hard genoeg beginnen. “Wie vindt zichzelf mooi?”, vroeg de moderator. Ik had die vraag zien aankomen en wist ook wat ik zou antwoorden. Toch kreeg ik het heel warm toen heel veel handen de lucht in gingen maar de mijne veilig op mijn schoot bleven liggen…

Mijn buurvrouw maakte zich even druk “maar alez, zie nu wat een mooi meisje! Dat meen je toch niet!” . Haar vriendin suste haar en zei dat dat bij haar toch ook even had geduurd. En er is een verschil tussen anderen die jouw snoet mooi vinden en jijzelf die het geheel kan liefhebben, denk ik dan.

Het bleef niet bij die vraag en het antwoord van het publiek, er ontstond een discussie over de vraag zelf. Is “vind je jezelf mooi?” wel de juiste vraag? Moeten we ons niet afvragen of we onszelf “leuk” vinden? Of is leuk ook niet goed omdat dat ook een druk oplegt, bijvoorbeeld om leuke hobby’s te hebben? We hadden er uren over kunnen filosoferen. Intussen had ik het nog steeds warm. Honderd antwoorden kon ik bedenken maar wat ik zelf vond, bleef een raadsel.

En zo had ik dan een nieuw onderwerp beet voor een blogartikel waarbij ik mijn Instagram-volgers betrek. Ik vroeg hoe het zit met jullie zelfbeeld, wat jullie vinden van de vragenkwestie en of sociale media er misschien iets mee te maken hebben. De vorige keer, in dit artikel over een zomerdipje, was de conclusie immers dat Instagram vaak de boosdoener is wanneer we minder tevreden zijn over onszelf.

Ja, ik vind mezelf mooi.

Sad but true, de resultaten van de eerste poll verbaasden me niet. Op de vraag “Antwoord jij JA wanneer iemand vraagt of je jezelf mooi vindt?” antwoordde 72% met de twijfelende emoji. Dat komt volgens mij overeen met de niet-opgestoken handen op het event. Maar waarom zeggen we niet spontaan ja op die vraag? Zelf wil ik niet volmondig ja zeggen omdat ik dat een leugen zou vinden: ik vind mezelf niet lelijk maar kijk in de spiegel niet graag naar mijn make-uploos gezicht. Sommige dagen gaat dat wat beter dan andere. Ik zou het verder ook een leugen vinden omdat de relatie met mijn lichaam nog steeds te wensen overlaat. (In deze blogpost van 2,5 (!) jaar geleden lees je waarom…) Ik vind mezelf dus alleen mooi met make-up en met de juiste kleren. En dan nog is het soms moeilijk.

Ook de antwoorden wezen op het lichaam en op de juiste of comfortabele kleren. Bij velen is het een van dag tot dag dingetje. Actief zijn, een boost krijgen door iets of iemand of gewoon een goede dag hebben, doen veel aan het zelfvertrouwen. En dan zijn er mensen die wel volmondig ja zeggen. “Dat is zo gegroeid”, “ik nam afstand van negatieve mensen en koos voor mezelf”, “hoe mijn vriend naar mijn kijkt geeft mijn zelfvertrouwen een boost”, “ik heb geleerd om op mezelf te focussen”,…

Maar vind ik mezelf leuk?

Jezelf, je gedrag, gewoontes etc. aanvaarden en appreciëren, is dat niet belangrijker dan het uiterlijk? Ik vind dat een moeilijke zaak en eigenlijk moeten ze er allebei zijn. Iedereen verdient (zelf)liefde voor uiterlijk én innerlijk.

Hier is een belangrijke les die twee keer voorkwam in de antwoorden: je hoofd mag nog zo knap zijn en je lichaam nog zo slank/sterk/weet ik veel, dat compenseert niet voor een onaangename persoonlijkheid. En omgekeerd geldt hetzelfde: iemand kan in jouw ogen ongelooflijk knap worden naar mate je hen beter leert kennen. Eva verwoordde het als volgt: “Wat ik ‘mooi’ vind bij mensen is mensen met een passie, met een droom, met enthousiasme, met vriendelijkheid, met ambitie. Met een spark, wat het ook mag zijn dat dat hen geeft.” Persoonlijkheid en uitstraling zijn dus key.

Begrijp me niet verkeerd: je bent niet minder mooi op je mindere dagen. Mindere dagen zijn nodig. Focus dan op jezelf en de mensen die dichtbij jou staan: zij kennen jouw spark, zij houden van jouw persoonlijkheid en dat doen ze ook op de mindere dagen. Denk maar aan hoe jij omgaat met je vrienden wanneer het hen even niet meezit.

Maar wat is ‘leuk’ dan? Dat bepaal je zelf. Misschien is leuk gewoon thuis zijn en het daar gezellig maken. Of misschien is het heel sociaal zijn en iedere dag veel te delen hebben op sociale media. Veel hangt ook af van de mensen door wie je je laat omringen. Attract your tribe, noemen ze dat. En zorg dat die tribe het beste in jou naar boven haalt. En jij in hen.

Sociale media

Ten slotte vroeg ik mij nog af of volgens jullie ons zelfbeeld beïnvloed wordt door sociale media. Volgens een grote meerderheid is dat ongetwijfeld het geval. Ik volg die grote meerderheid en vind het knap van de minderheid dat zij zo sterk in hun schoenen staan. Zo sterk dat die highlight reel weinig of geen invloed heeft. Ik vroeg ook of jullie filteren wie jullie volgen. Het antwoord was ongeveer fifty-fifty. Daar valt dus zeker ook over te discussiëren. Zelf vind ik het belangrijk dat ik geen mensen volg die mij doen twijfelen aan mezelf. Dus mensen die doen alsof werkdagen van 6u ’s ochtends tot 22u ’s avonds realistisch zijn: weg ermee. Of mensen die mij triggeren in mijn niet zo schitterende relatie met eten: ontvolgen.

Er is dus niet één moraal aan dit verhaal maar ik heb wel een concrete tip: vergelijk jezelf niet met anderen. You are you and you are perfect. En dat moet je zélf leren zien.

Wil je nog iets kwijt over dit onderwerp? Laat gerust een reactie achter, stuur me een berichtje via Instagram of mail naar stefanie@thestoriesshewrote.com.

♥ Stefanie

Het Grote Generatie Gesprek is een samenwerking van Charlie Magazine en Viva-SVV. Bekijk hier de video over zelfbeeld.

(foto door Maddi Bazzocco via Unsplash)

31 oktober 2019

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Irene

  16 oktober 2019

  Mooi artikel! Vroeger vond ik mezelf en lelijk en stom en ik had vooral ook de indruk dat anderen dat ook van me dachten. Nu vind ik mezelf wel oké, niet prachtig maar ook niet lelijk en vaak zelfs wel mooi (het gaat wat in golven, zoals alles) maar ik vind mezelf wel oprecht een leuk mens en dat vind ik toch wel nog iets belangrijker.
  Wat je daar zegt over sociale media: ik doe dat ook, ik ontvolg mensen als ze mij onzeker laten voelen. Vroeger volgde ik allemaal heel fitte mensen die van die prachtige plaatjes deelden maar eerlijk gezegd haal ik daar niets positief uit. Alleen maar twijfels en frustratie omdat ik zelf zo niet ben. Soms zijn dat ook mensen die ik persoonlijk ken maar ik vind mijn eigen geluk nu echt het allerbelangrijkste.

  • Beantwoorden

   Stefanie

   16 oktober 2019

   Wat een goede ingesteldheid heb jij, heel fijn om te horen. Mooi dat je accounts ontvolgt waar je niet blij van wordt. Offline praten we uiteindelijk ook liever niet met mensen die ons een onaangenaam gevoel bezorgen… Bedankt om mijn blog te lezen en een reactie achter te laten! ♡

Leave a comment

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.