Zomerdipje? – the stories we wrote

Date
aug, 21, 2019

Ik zocht een manier om meer interactie te hebben met de mensen die mijn blog en Instagram account volgen. Wie zoekt, die komt al eens op leuke ideeën. Zo kwam ik op het idee om via Instagram stories en de vraag- en quiz-functies input te krijgen voor blog posts. Of ik het nu wil of niet, piekeren doe ik namelijk dagelijks. Iedere week loop ik weer over iets anders na te denken en dan vraag ik me af of ik de enige ben of hoe anderen ermee omgaan. De voorbije week merkte ik dat ik in een zomerdipje zit. Zonder een directe aanleiding voel ik me toch niet zo super. Wat zijn de oorzaken en oplossingen voor een zomerdipje? En wat is de ideale zomer? Hier volgt een antwoord voor en door jullie…

De eerste vaststelling is een geruststelling voor mensen die last hebben van een zomerdipje: je bent niet de enige. De redenen zijn anderzijds wel divers: de ene voelt druk voor wat volgt in september, de ander is gevoelig voor het weer en baalt wanneer de zon ons minder vaak vergezelt. Sommigen voelen zich verloren zonder de structuur van het academiejaar en weten geen blijf met alle tijd die ze hebben. Anderen teleporteren naar september en kijken vooruit (“ik ben nog moe”, stress,…). Nog anderen kijken alvast terug (heb ik er wel het beste van gemaakt? -that’s me) en hebben het gevoel dat de zomer veel te snel voorbij gaat. Of misschien hebben we zomerdipjes omdat we te veel tijd hebben om na te denken? (that’s me… again) Tip van Niels: bepaal een doel voor jezelf! Misschien is er een stapel boeken die je eindelijk eens kunt lezen? Theoretisch rijbewijs halen? (ik heb het alweer over mezelf) Veel tijd doorbrengen met vrienden die je doorgaans weinig ziet? etc etc.

Ik vroeg me af of mijn dipje voortkwam uit het idee dat ik geen reis meer heb om naar uit te kijken. Daarom stelde ik ook de vraag of jullie/mijn volgers liever één verre reis maken of toch meerdere reisjes binnen Europa verkiezen. Al mag en wil ik niet klagen na die twee weken in Japan, het is toch gek om tijdens die acht andere weken niet nóg een plaats van mijn bucket list te kunnen schrappen. Langs de andere kant vind ik het een mooi compromis: één reis maar wel een verre reis. En ik ben niet de enige die er zo over denkt: 40 procent stemde voor één verre reis. De meerderheid gaat dus wel liever meerdere keren op reis en je kunt ze geen ongelijk geven. Genoeg gezeverd: alles heeft dus zijn charme. 😉

Verder kreeg ik ook een aantal mooie antwoorden op de vraag wat van een zomer een perfecte zomer maakt:

 • Leuke plekjes ontdekken (want daar heb je gewoonlijk geen tijd voor)
 • De mensen die goedgezind en relaxed zijn
 • Niet té veel plannen, zon en doen waar je écht zin in hebt (-@tussenmarsenjupiter)
 • Tijd om jezelf beter te leren kennen
 • Geïnspireerd geraken door een nieuwe omgevingen
 • Gepassioneerde mensen leren kennen en hierdoor nieuwe dingen ontdekken
 • BBQ avondjes met familie en vrienden zonder in een rush te zitten (- alle vier van @natacha.dm a.k.a. @youthwavesblog)
 • Lange avonden op terrasjes

NOTE TO SELF: je hoeft je zomer niet vol reisjes te plannen om er een goede zomer van te maken.

Ten slotte denk ik ook dat het befaamde gevoel van fomo iets te maken heeft met zomerdipjes en dan vooral fomo door Instagram/sociale media. Daarom verraste de uitkomst van deze poll mij: 47% zei eerder “jomo” (joy of missing out) te voelen. Zelf zit ik ergens tussenin denk ik. Neem nu Pukkelpop: deze zomer had en heb ik geen festival op de planning staan (want hallo, hoe duur zijn die tickets?) terwijl ik dat wel super graag doe. Dus vind ik het leuk om al die stories en foto’s te zien? Nope. Maar had ik daarom een stom weekend? Helemaal niet.

Aansluitend geef ik graag nog dit mee: zoveel komt neer op sociale media! We zien mensen die “de beste zomer van hun leven” beleven maar vergeet nooit dat dit slechts MOMENTOPNAMES zijn. Laat de (kleine) dingen die jou plezier bezorgen dus niet overschaduwen door andermans momentopnames. En ja, dat woord herhaal ik graag nog een keer als je het nog eens moet horen.

Intussen ben ik 1) heel dankbaar voor de mooie reis in juli 2) dankbaar en trots op de maanden zonder studeren of thesis troubles en 3) blij dat ik dingen kan doen waarvoor ik doorgaans weinig tijd heb zoals mijn oma’s zien, films en docu’s kijken, boeken lezen, bloggen, afspreken met vrienden, spontaniteit,…

Wat vond je van dit projectje waarbij ik jullie betrek om over een onderwerp te schrijven? Ik vond het alvast heel leuk om te doen en er komt zeker een vervolg!

♡ Stefanie

Foto credits: Taisiia Shestopal; Roland Denes; Clarisse Meyer via Unsplash.

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Irene

  21 augustus 2019

  Als ik zo’n dipje heb komt dat echt wel vaak neer op het feit dat ik ofwel te hoge verwachtingen heb ofwel mijn situatie te veel vergelijk met anderen. En zo verpest je het dus voor jezelf. Ik ben trouwens team jomo :p Laat mij maar gewoon in mijn bubbel zitten ver weg van iedereen (maar dan toch onzeker worden als ik zie dat andere kweetniehoezotte dingen doen, de logica 😉 ).

  • Beantwoorden

   Stefanie

   22 augustus 2019

   Dat je inzicht hebt in waarom je in een zomerdipje terechtkomt, is al mooi en een goed begin. Dat is ook echt de essentie voor mij, verwachtingen en vergelijken… Ik ben fan van team jomo dus go you! Bedank voor je reactie trouwens. X

Leave a comment

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.