I’m an Erasmus student in France! My first month in Reims

Date
sep, 26, 2017

 

Bonjour, bonsoir, je suis de retour! Ik ging maar een maandje pauze nemen van bloggen maar ondertussen zijn we 2 maanden later, oeps. Dat is eigenlijk vooral positief. Zoals beloofd aan mezelf genoot ik van mijn (kortere) zomervakantie vóór mijn vertrek. Daarna was het hier op Erasmus meteen zo leuk dat ik of leuke dingen aan het doen was of te moe was van die leuke dates met mijn vrienden hier. (Misschien zit mijn nieuwe verslaving aan That 70’s show er ook voor iets tussen maar da’s een ander verhaal hehe.) Zoals je leest, is het hier dus goed beginnen. Tijd dus voor een artikeltje om te vertellen over de eerste weken op Erasmus in Reims! 

Not Paris

Initieel appliceerde ik  voor de universiteit in Parijs maar door keuzes van mijn gastuniversiteit studeer ik nu op de Campus de Reims van SciencesPo Paris. Zoals ik eerder al uitlegde, heb ik er vrede mee dat ik nu niet in die ongelooflijk prachtige maar oh zo grote stad studeer. Nu ik hier ben, vind ik het nog steeds allesbehalve erg. Meer nog, ik bracht al een weekend en een zaterdag door in Parijs en het was me er te druk (als in te vermoeiend want te veel mensen, te grote afstanden). Toch liever erheen als uitstapje dan er wonen. #smallcitygirl En let me tell you, Reims is even magnifique, al is het dus in verkleinde versie. Denk nu niet aan een miniatuurversie van de Notre Dame hé, de ‘onze’ is minstens zo groot als zijn bekendere broeder in Parijs. 😉

International friendships

Mijn god, wat heb ik hier geluk gehad met de mensen die ik leerde kennen de eerste dagen! Op de allereerste dag, aan het begin van oriëntatieweek, geraakte ik tijdens de campus tour aan de praat met een meisje uit (de staat) New York, bleek dat ze ook bullet journalt én al jaren vegetarisch is. 2 niet onbelangrijke dingen die we gemeen bleken te hebben. Daarna leerde we de Duitsers Emilie en Lukas kennen, voegde de Italiaanse Carolina zich toe aan ons groepje en zo ging de bal aan het rollen. De tweede avond zaten we al samen op een terrasje op Place Drouet d’Erlon. Dat mijn sociaal leven hier zo snel zou beginnen, had ik zeker niet verwacht. Wel, fijne verrassing! De eerste zaterdagavond die daarop volgde, waren we al met 7 en dat blijkt zeer goed te klikken want we spreken meermaals per week af, vooral om te eten en wijn te drinken. 😉 Ik heb het niet alleen met hen getroffen, eigenlijk zijn alle medestudenten in het uitwisselingsprogramma heel vriendelijk en maken we snel connecties! De Franse studenten zijn wat moeilijker om contact mee te maken maar dat is 1) hun Franse karakter -naar het schijnt- en 2) het feit dat zij hier al langer studeren en uitwisselingsstudenten misschien wat als ‘indringers’ overkomen? Niets aan het handje verder, allemaal leuke verhalen wat interactie met anderen betreft. <3

First time living alone & being away from home for more than 12 days…

Vóór dit avontuur was de langste periode die ik ooit niet thuis/in het buitenland doorbracht 12 dagen. Daarnaast woon ik Leuven op fietsafstand van het centrum en mijn campus. Na 2 jaar studeren in Leuven (en na een jaar pendelen naar Brussel) heb ik er dus nog nooit op kot gezeten. Voor alles is er een eerste keer en Erasmus is dus mijn eerste keer op kot. Dat ik graag kook en weet hoe ik pasta klaarmaak zonder het water te laten overkoken, had je misschien al opgemaakt uit mijn food-artikeltjes of Instagram posts. Uithongeren zonder mama in de buurt doe ik dus niet. Maar de eerste keer naar de wasserette, nou, dat was me wel een avontuur. Mijn kotje hier huur ik op de privémarkt (de residenties hier liggen vrij ver van de campus en no way dat ik honderden euro’s aan dossierskosten ging betalen…). Ik woon in het centrum (in de grote winkelstraat maar gelukkig aan de achterzijde) en vooral in het weekend is dit heel aangenaam. Buitenstappen en meteen tussen de locals en hun weekendleven belanden, wat een sfeertje! Rondlopen met een baguette onder de arm, dat is niet alleen een cliché, het is ook een dikke realiteit. Heer-lijk en helemaal schuldig aan misbruik maken van de situatie om te doen alsof ik une vraie Rémoise ben.

En een Rémoise zijn, dat bevalt me helemaal. De eerste twee weken had ik ook helemaal geen last van heimwee. Een knuffel van mijn lief zou af en toe niet misstaan, maar verder ging alles prima. Na de eerste week les (dus de tweede week die ik hier doorbracht) was ik echter zooo overwhelmed door de manier van lesgeven en evalueren aan SciencesPo dat ik het niet direct meer zag zitten. (Bullet journal en een “alles komt goed” to the rescue!) Eerst was er dan het weekendje Parijs als afleiding maar de voorbije week zijn er toch een aantal tranen over mijn wangen gerold, eerlijk is eerlijk. Het goede nieuws is dat ik komende week weer een goede reserve aan liefjesknuffels kan opbouwen! Ik kijk er enorm naar uit om Abel voor te stellen aan mijn vrienden hier en toerist te zijn ‘in eigen stad’. Update: het voorgaande stukje schreef ik na de derde week. Ondertussen is hij langsgeweest vlogen die dagen voorbij maar was het inderdaad heel fijn om rond te wandelen en hem mijn favoriete plekjes te tonen.

Ondertussen komt er een drukke periode aan wat deadlines en presentaties betreft. Maar uitwisseling blijft uitwisseling dus de balans met leuke dingen doen moet ook echt in balans blijven. Zondag gingen we bijvoorbeeld picknicken in een gezellig dorpje bij de vineyards. In de champagnestreek studeren en dan niet van die natuur genieten zou zonde zijn natuurlijk. Daarnaast bezoek ik meer dan regelmatig websites om treinen en slaapplaatsen te vinden naar en in Parijs en steden in het zuiden. We zien wel wat ervan komt want ik heb het hier ‘thuis’ ook enorm naar mijn zin.

Als je meer foto’s wil zien, is Instagram de place to be! 😉 Ik beloof niets over hoe regelmatig ik ga bloggen de komende tijd maar weet dat ik het enorm apprecieer dat je dit net gelezen hebt. Ik probeer tijd te maken om leuke dingen te schrijven en proberen is al een stuk chocolade waard, toch?

Bisous,

Stefanie

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Lien Fieux

  5 december 2017

  Hallo,

  Ik ga volgend jaar op stage in Reims! Hoe heb jij een verblijfplaats gevonden?

  PS: Mooie blog

  • Beantwoorden

   itsaknotstefanie

   6 december 2017

   Hi!
   Ik heb een Airbnb gehuurd, er zijn er hier een aantal heel fijne (zoals ik ook bij vrienden zag)!
   Verder zijn er hier ook voldoende (bemeubelde) studio’s te vinden via http://www.campus-immo.fr/.
   Dankjewel! Binnenkort schrijf ik een artikel over leuke dingen om te doen in Reims, dat zal jou misschien ook wel interesseren dan!
   Waar ga je stage lopen? 🙂
   Stefanie

Leave a comment

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.