To do lists for the best early mornings 

Date
mei, 17, 2017
Er zijn periodes waarin ik belachelijk vroeg wakker word, als in 2 uur vóór het uur dat ik in principe uit bed moet. Wakker worden is één ding maar niet terug kunnen indommelen, dat is het moordende deel. Momenteel gaat het weer beter -dat durf ik niet te luid te zeggen- maar toch wil ik dit artikel schrijven. Ook omdat de blok- en examenperiode er weer aankomen, kan ik me best voorstellen dat sommigen onder ons wel wat motivatie en tips kunnen gebruiken voor de vroege ochtenden. In deze blogpost geef ik je mijn tips voor de vroeg begonnen dagen waarop je zelf de wekker zette om bepaalde plichten te vervullen& die andere, stomme ochtenden waarop het slapen niet meer wil lukken. Ze zullen niet langer zo stom zijn, alleen nog maar een beetje. 😉

The real early mornings
 • Een tip die ik tegenwoordig geregeld tegenkom en waarvan ik merk dat het inderdaad werkt: ruim iets op, je bureau bijvoorbeeld. Ook meteen je bed opmaken volstaat. Dit is een ideale start van je productiviteit. En misschien hou je net zoals ik niet van rommel en is er meteen meer ruimte in je hoofd.
 • Maak de avond van tevoren je ontbijt al klaar, overnight oats bijvoorbeeld. Dit kan in een potje mee met wat fruit en noten. Kun je nog thuis ontbijten? Super, dan staat er toch al iets klaar, iets gezond! Hetzelfde geldt voor chia pudding en yoghurt parfaits.
 • Een klassieker maar wordt toch vaak genegeerd: leg je kledij de avond van tevoren al klaar. Inclusief ondergoed en schoenen.
 • Wat douchen betreft, ben ik er nog niet helemaal over uit. ’s Avonds douchen bespaart ’s ochtends natuurlijk tijd maar in de ochtend heeft dit zo’n fantastisch verkwikkend gevoel… Laten we stellen dat het van mijn gemoedstoestand afhangt. 😉 Wanneer douche jij het liefst?
 • Persoonlijk sta ik niet graag al te last minute op, niets zo demotiverend als een gehaaste ochtend waarop ik alles lijk te vergeten en mijn humeur te wensen overlaat. Geef me dan toch maar dat kwartiertje en die ademhaling extra.
 • Probeer vooraleer je de deur uitrent alvast een groot glas water te drinken, eventueel met gember en citroen. Dit stimuleert je metabolisme en is bovenal gewoon heel belangrijk, hydrateer. dat. lichaam!
 • Voor de coffee & tea lovers: bedenk de avond van tevoren al hoe en waar je je koffieshot of dagelijkse kop thee gaat halen. Neem je ‘m mee in een thermos? Kun je het nog drinken voor vertrek? Of passeer je nog ergens waar je het (goedkoop) kunt kopen? Priorities, people! 

The ones you didn’t ask for
 • Probeer de voordelen te zien van je vroege ochtend en aanvaard. (Bouw goede karma op, wie weet bedankt je slaap je binnenkort voor het niet zeuren?)
 • Nu je toch een extra uur (of een paar) hebt ‘gekregen’, kun je er maar beter een productieve dag van maken. Wat staat er al lang op je to do-lijst maar kom je nooit toe omwille van “geen tijd”? Dan is nu het moment! Make it a good one en profiteer van deze lange dag om productief te zijn.
 • Maak lijstjes, schrijf plannetjes uit, schrijf in het algemeen, lees iets wat al lang op jou ligt te wachten,…
 • Het moet natuurlijk niet altijd om productiviteit gaan, ook leuke lijstjes zijn belangrijk. Waar heb je anders nooit tijd voor ’s ochtends? Een paar weken geleden keek ik bvb Riverdale bij mijn ontbijt, waarna ik op mijn gemakje koffie dronk terwijl ik de krant las. ’s Ochtends tijd voor een serie? Nooit, tenzij mijn bioritme mij dus pest.
 • Neem je tijd voor ontbijt (en koffie of thee)! Ga er bijvoorbeeld in de lente of zomer mee buiten zitten en luister naar de vogeltjes. Of welk ontbijt wil je al lang eens klaarmaken maar heb je nooit eerder de tijd voor gevonden? Toevallig alles in voorraad? Hop, dat wordt het. (TIP: bananenpannenkoekjes!!)
 • Het is misschien ook niet slecht om te bedenken wáárom je slecht slaapt? Ben je gestresst? Is het te warm of te licht op je kamer? Waar denk je aan als je ’s ochtends wakker wordt? Deadlines? Examens? Een ruzie? …
 • Nu je de productieve en leuke dingen al hebt kunnen doen, kun je ’s avonds zeker iets actief doen, toch? Ik merk namelijk dat ik veel beter slaap als ik de avond van tevoren gesport heb. Na een vermoeiende dansles slaap ik als een roosje.
 • Maak er een klein pyamafeestje van: laat het (zon)licht binnenkomen, zet leuke muziek op, doe een van de bovenstaande suggesties, ruim iets op, drink water en kies er vervolgens voor om uit die pyama te komen. Hoe gezellig het ook is, goed voor de start van je dag is het niet. En hé, je bent niet vroeg opgestaan om er niet van te profiteren en leuke en/of productieve dingen te doen! Disclaimer: pyama days zijn ook meer dan toegestaan! 

Volgens mij kun je binnenkort wel wat ontbijtrecepten verwachten. Ik vind ontbijten ongelooflijk belangrijk en lekker dus als ik mezelf kan plezieren met nieuwe recepten proberen tijdens de examenperiode, graag! 😉

Wat zijn jouw ultieme to do’s om een vroege ochtend te overleven?

Liefs, Stefanie

foto’s van https://stocksnap.io/ 

6 Comments

 1. Beantwoorden

  Kris10

  17 mei 2017

  Ik ben een vroege vogel en neem rustig de tijd om thuis te ontbijten. Niets op voorhand klaargemaakt, ik houd niet zo van die wakke toestanden. Kleren etc liggen al klaar. Ik start dan voor 8 uur uitgerust aan mijn werkdag. (En kan heerlijk vroeg stoppen zodat ik voor de avondrush boodschappen kan doen etc)

  • Beantwoorden

   itsaknotstefanie

   17 mei 2017

   Haha ja tuurlijk, dat is niet iedereen z’n ding. 😀 Goed dat jij dit zo kan, daar zijn veel mensen jaloers op denk ik! Klinkt goed. 🙂

 2. Beantwoorden

  Life of Laurine

  19 mei 2017

  Goede tips! Ik douche het liefst in de ochtend, want dan begin ik de dag met een schoon gevoel en ben ik meteen wakker!

  • Beantwoorden

   itsaknotstefanie

   21 mei 2017

   Dank je wel! Jaaa dat heb ik dus ook. 😀 xx

 3. Beantwoorden

  Jessica

  21 mei 2017

  Niets zo leuk om ’s morgens vroeg wat notities bij te werken in bed terwijl het lief nog slaapt en lekker dicht bij me aankruipt 😀
  Nu de blok er aankomt, ga ik zeker het op voorhand klaarleggen van de kleren en de opruimtip eens proberen!

  • Beantwoorden

   itsaknotstefanie

   21 mei 2017

   Hihi ik kan me er iets bij voorstellen 😄 Ik hou mijn studie wel liever gescheiden van alle rest in mijn leven, ieder zijn ding. Hopelijk helpt het! Bedankt voor je leuke reactie xx

Leave a comment

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.