Japan 2019: een week in Tokyo (travel guide)

Date
aug, 11, 2019

Als je bij de Instagram-volgers hoort die mijn foto’s en stories wél nog te zien krijgen (thanks algoritme), heb je al heel wat van mijn reis naar Japan kunnen zien. In het andere geval ben je misschien gewoon een nieuwsgierige lezer die ook eens naar Japan wil reizen. De tips geef ik je graag mee in een aantal blog posts, te beginnen met deze die ik helemaal heb toegewijd aan de week die we doorbrachten in Tokyo.

 • De eerste avond gingen we meteen naar een buurt die je meteen associeert met Tokyo: Akihabara. Overal neon en led, amusement arcades, massa’s mensen,… Tegelijk kom je makkelijk in rustigere straten terecht waar je dan weer mensen ziet aanschuiven voor een plekje in een van de kleine ramen shops. Ook wij aten -niet verrassend- ramen onze eerste avond. Kyushu Jangara ramen is een heel klein restaurantje met zo’n acht plaatsen aan de bar bij de open keuken en één klein, hoog tafeltje. Japanse gezelligheid op z’n best en heel leuk voor de eerste avond! TIP: We kochten de eerste avond ook een SIM-kaart met 1.5 GB data om Google Maps te raadplegen, restaurantjes op te zoeken (via de app Happy Cow voor vegetarische reisgenoot -me!) en elkaar te kunnen terugvinden in de gigantische winkels. Bij Bic Camera vind je dit voor zo’n €16.
 • Ginza is de chiquere, duurdere buurt van Tokyo waar je o.a. de grootste Muji-winkel van de wereld kunt ontdekken. Ook Loft is zo’n leuke winkel om zeker een uur in door te brengen. Verbaas je hier over de Japanse beautyproducten, verlies de tijd uit het oog op de stationery-afdeling, vraag je af hoeveel bentoboxen en koffiemokken in je koffer zouden passen,… TIP: koop bijvoorbeeld in een van deze winkels een handkerchief oftewel een klein handdoekje om altijd bij te hebben. Bij de openbare toiletten is er vaak namelijk niets om je handen na het wassen af te drogen.
 • De eerste shrine (heiligdom) die we bezochten was Sensoji in Asakusa. Op weg naar de tempel wandel je eerst voorbij twee rijen kraampjes vol souvenirs en street food. Vervolgens kun je op ontdekking rond de tempel en in de leuke straatjes in deze buurt. ’s Avonds aten we bij Musubi en mijn god, wat ik zou geven om die tofu steak en alle bijhorende sausjes, groentjes,… nog eens te eten! Tofu in Azië is van een ander niveau en daar kan ik, tofu lover dat ik ben, dus heel enthousiast van worden.
 • Abel kent en begrijpt al een heleboel van Japan(s) en de cultuur maar ik voelde me nog een noob. Naar Tokyo National Museum gaan leek me toch al een goed idee om meer over de geschiedenis te leren. Je leert er o.a. bij over (zen) boeddhisme, je ziet er prachtige kunst, samoerai zwaarden, kimono’s voor alle gelegenheden,… En voor één keer kom je op vakantie de Vlaamse meesters niet tegen! Het kan!
 • Van hieruit wandelden we door naar Yanaka. ~onderweg een onigiri halen bij de konbini om de honger te stillen~ Na een koffie en een matcha moelleux (ja echt!) bezochten we Nezu shrine. Hier waren we bijna de enige bezoekers, ook eens leuk! Yanaka is echter vooral bekend om Yanaka Ginza en de vele katten. Jammer genoeg had het die dag heel veel geregend en waren de katjes daardoor -denk ik- nog aan het schuilen.
 • Avondeten deden we in de gezelligste izakaya van Tokyo. De uitbater en kok van Yasai Izakaya Genki is enorm vriendelijk en begreep ook heel goed wat ik wel en niet eet als vegetariër – dat is geen evidentie in Japan. In izakaya’s is het de bedoeling dat je iets drinkt en dat je kleine gerechtjes bestelt. Hij stelde zelf vier gerechtjes voor en wij stemden meteen in. TIP: probeer, bijvoorbeeld in een izakaya, zeker eens een highball oftewel een whisky soda. Vraag eventueel eentje met gember of ginger ale, mijn favoriet!
 • De volgende ochtend zagen we Shibuya crossing op een relatief rustig moment. Volgens het wereldwijde web steken hier zo’n 2500 mensen over bij ieder groen licht. Het is misschien ‘maar een kruispunt met 3 zebrapaden waarvan eentje schuin loopt’, het is wel een leuke ervaring om hier ook eens over te wandelen. Of meerdere keren natuurlijk. 😉
 • Omdat we eigenlijk allebei stonden te popelen om naar Shimokitazawa te gaan, besloten we dat maar te doen in plaats van Shibuya verder te verkennen. Eenmaal daar besloten we eerst lekkere koffie te gaan drinken en die vonden we bij Bookends: een koffiezaakje waar ze slow coffee serveren en waar de platenspeler voor achtergrondmuziek zorgt. Yes! Net zoals we hadden verwacht vonden we Shimokitazawa een hele fijne buurt: alternatiever en vol leuke winkeltjes in de kleurrijke straten.
 • Vervolgens wilden we Harajuku en Takishita Dori eens meemaken maar we zijn hier eerlijk gezegd snel weggevlucht. Hier moet je dus zeker niet komen op een zaterdag (of zondag). Oeps. Voor de avond gingen we terug naar Shibuya. De crossing ook nog eens zien in het donker (= belicht door massa’s neon) moest toch sowieso gebeuren.
 • Aan Shinjuku spendeerden we een hele dag maar hier geraak je denk ik nooit uitgekeken! Het regende die dag veel maar dat is daar helemaal geen probleem dankzij de gigantische winkelcentra. Zo keken wij zo’n twee uur onze ogen uit bij Tokyu Hands. Zeker als je net als wij iets hebt met stationery, moet je hier even de tijd voor nemen.
 • We dronken verder ook lekkere koffie bij Verve, we shopten bij Uniqlo en gingen eens langs bij de gloednieuwe Lush daar: muren vol op kleur gesorteerde bath bombs! TIP: In Shinjuku vind je ook de Tokyo Metropolitan Government Building: een gratis uitzicht over Tokyo! Bij helder weer kun je Sky Tree en Tokyo Tower zien. Je zal je verbazen over al het groen in de stad en de kleine straatjes zijn van bovenaf net zo leuk als wanneer je er door wandelt.
 • De volgende ochtend kwamen we na een uurtje met het openbaar vervoer aan in Kamakura, Kanagawa. Dit ligt dichter bij de kust maar er valt nog veel meer te zien dan de oceaan. Eerst bezochten we Hokoku-ji: een kleinere tempel waar je vooral moet genieten van de bamboe en de Japanse tuin. Je kunt aan de ingang ook kiezen om een ticket te kopen voor het theehuisje: zeker doen! Matcha drinken tussen de bamboe. ♡ Ook Tsurugaoka-hachimangu shrine was zeker de moeite! Er staat niet alleen een mooie, grote tempel, er staan ook enorm veel waterlelies verstopt achter een brugje. Een TIP dus voor bezoekjes aan shrines en tempels: gewoon rondwandelen en ontdekken!
 • Daarna stond Hase op de planning. Hier staat een giga Boeddha (Daibutsu) die je toch eens gezien moet hebben. Ik vond het altijd zo mooi om te zien hoe de gelovigen hier kunnen opgaan in hun gebed ondanks de toeristen. Ook lieten ze offers achter bij het beeld zoals een mand appels en flesjes water. Mooi toch? Vanuit Hasedera shrine hadden we vervolgens een uitzicht op de kustlijn. Ik denk dat ik dit de mooiste shrine vond van de vele die we bezocht hebben!
 • Van hieruit wandelden we naar de kust om een paar surfers te spotten (en gewoon om eens een strand te zien, het is zomer voor iets toch…) om vervolgens weer naar het station van Kamakura te wandelen. Van hieruit gingen we naar Yokohama om hier onze avond door te brengen. ’s Avonds wandelen in Minato Mirai, langs het water en de vele lichtjes was een prachtige afsluiter van deze dag, de leukste dag wat mij betreft.
 • Van de volgende dag maakten we een broodnodige rustdag en ’s avonds aten we bij Genki sushi in Shibuya. Hier bestel je sushi via een schermpje aan tafel en niet veel later staat je bestelling voor je neus op de loopband. Nog even op het schermpje bevestigen dat je het gekregen hebt en je kunt beginnen dippen in de sojasaus die wel al op tafel staat.
 • Wat we zeker nog wilden zien, was Meiji shrine. Je zou het bijna niet geloven maar vlakbij het drukke Harajuku, vind je hier natuur. Na een mooie wandeling kwamen we aan bij de tempel zelf en besloten we hier een wens achter te laten.
 • Na ook een mooie wandeling terug, gingen we picknicken in Shinjuku Gyo-en. Onigiri en edamame van de konbini blijven toch een winnende combinatie voor mij. 😉 En dat park zorgde dus opnieuw voor een mooie wandeling.
 • De laatste buurt die we bezochten in Tokyo was Odaiba. Hier genoten we van een highball aan het water. Zeker een aanrader om hier een bankje te zoeken om van het uitzicht te genieten (en de zonsondergang). ’s Avonds wandelden we nog langs Tokyo Tower en zo zat onze week in Tokyo er weer op….

Al die woorden en foto’s kunnen helaas nooit weergeven hoe prachtig de reis écht was en hoe geweldig Tokyo is. Daarvoor moet je het toch een keer zelf gaan ontdekken. Wel gok ik dat je nu wel voldoende ideeën en tips hebt om voorbereid naar deze metropool te trekken. 😉

Next up: Hakone & Nara!

♡ Stefanie

2 Comments

 1. Beantwoorden

  Inne

  19 augustus 2019

  oh, wauw. ben ik even heel jaloers dat je naar Tokyo bent geweest,seg. heel leuk om te lezen hoe je zo enthousiast bent geweest daar! (maar wel moeilijk met al die namen, haha.) het ziet er daar zó mooi uit! Ik ben al benieuwd naar de volgende artikeltjes hier op je mooie nieuwe blogje. (ik ben (nog steeds) trouwe fan!). liefs xx 💌

  • Beantwoorden

   Stefanie

   21 augustus 2019

   Mooi he, ik mis het echt! Dankjewel, Inne, dat doet me enorm veel plezier ♥

Leave a comment

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.